Volgens de laatste volkstelling is traditionele woningbouw in India niet erg gangbaar. Volgens Census 2020 bedroeg de traditionele woningbouw van Katcha-huizen in Rajasthan slechts 8,5 procent en de traditionele bouw van pomphuizen in Rajasthan zelfs 76%. Het laat dus duidelijk zien dat de traditionele woningbouwtechniek in de huidige tijd bijna volledig is uitgestorven. En dit komt als een grote negatieve wake-up call voor veel residentiële vastgoedinvesteerders die handelen in residentiële eigendommen in India. Vooral in de kernregio’s van India, zoals Delhi, Mumbai, Chennai, Hyderabad, Bangalore, Kolkata, Pune en nog veel meer plaatsen in India.

Traditionele woning bouwen

Deze snelle verschuiving in de algemene mentaliteit van de mensen naar een levensstijl die wordt beïnvloed door de hedendaagse levensstijl, heeft een aanzienlijke invloed gehad op de manier waarop traditionele woningbouw tegenwoordig wordt uitgevoerd. In het verleden was het misschien een verkeerde veronderstelling, maar nu waren de meeste bouwers en ontwikkelaars zich ervan bewust dat traditionele woningbouwmethoden gewoon geen maximaal rendement opleveren in onroerend goed. Deze verandering is ook het resultaat van de toegenomen verstedelijking van India en modernisering die in de meeste delen van het land plaatsvindt. Er zijn ook andere factoren, zoals gebrek aan toezicht en gebrek aan vaardigheid en expertise van traditionele woningbouwbedrijven, die een cruciale rol spelen bij het vernietigen van de reputatie van traditionele woningbouw.

Deze nieuwe revolutie in de traditionele woningbouw staat bekend als vijgenproject of landaanwinning. In feite sanerings- of vijgenprojecten renovatiewerkzaamheden uitgevoerd aan gebouwen die onveilig en in slechte staat blijken te zijn. Soms heeft de staat of het land toestemming gegeven voor een rehabilitatie van de hele oude structuur, terwijl in sommige gevallen een individu of een groep individuen de renovatietaak op zich heeft genomen. Zoals de naam al doet vermoeden, is het doel van deze projecten om de bestaande structuur te renoveren en er iets nieuws en beter van te maken. Dit kan op verschillende manieren worden bereikt, maar hier is het belangrijkste doel om de structuur eruit te laten zien alsof deze nieuw is gebouwd.

Als er bijvoorbeeld op enige afstand van het gebouw bomen staan, kan deze met zaagbladen worden gesneden en gebruikt om hout te maken voor het bouwen van muren. Een andere interessante benadering die in de traditionele woningbouw wordt gebruikt, is het gebruik van modulaire bouwmaterialen. In feite betekent dit dat er veel gebruik wordt gemaakt van recycling en hergebruik van bouwmaterialen. Het concept van modulaire huisvesting is om een huis te creëren dat is opgebouwd uit een reeks kleine eenheden of modules. Elke unit wordt gemaakt volgens de eisen en specificaties van de eindgebruiker.

Enkele van de gebruikelijke traditionele methoden van constructietechnieken zijn onder meer het inlijsten van stokjes, claddagh-ontwerp en ingelijste utiliteitshuizen. Andere traditionele technieken die nog steeds worden gebruikt, zijn onder meer stokframing (ook bekend als IHT of geïsoleerde bekisting) en claddagh-ontwerp. Ook traditionele constructies zoals tabriz en stucwerk worden ook gebruikt. Al deze methoden hebben hun eigen voor- en nadelen en dus hangt de keuze voor het gebruik van traditionele technieken af van de klimatologische omstandigheden in het gebied en van de beschikbare materialen en arbeid. Landelijk wonen = Landelijk bouwen

Het gebruik van traditionele bouwpraktijken heeft veel voordelen. Een groot voordeel van een traditionele woning is dat deze goedkoper is dan de moderne variant. Bovendien, aangezien traditionele huizen zijn gemaakt van eenvoudige materialen, zijn ze gemakkelijk te bouwen en is er minder behoefte aan dure arbeid en materialen. Het is bijvoorbeeld veel gemakkelijker om een houten huis te bouwen dan een betonnen en stalen huis. En een voordeel van het gebruik van een traditionele modelwoning is dat bij brand de kans kleiner is dat de bewoners het leven verliezen.

Maar het zijn niet alleen de kostenbesparingen die woningen een traditionele uitstraling geven. Er zijn verschillende andere voordelen van het gebruik van een traditioneel huisplan, zoals het behoud van open ruimte in een klein gebied. Traditionele huizen zorgen voor een efficiënter gebruik van de beschikbare ruimte. Omdat de leden van het gezin samen in een gemeenschappelijke ruimte wonen, is er ook een grotere band en discipline. Bovendien zorgt de traditionele bouwstijl voor meer kookruimte en leefruimte.

Ondanks de vele voordelen van traditionele constructietechnieken, hebben sommigen echter ook nadelen. Een groot nadeel van een traditioneel huisplan is dat ze zijn gemaakt met materialen van inferieure kwaliteit die vaak gemakkelijk breken. Omdat ze eenvoudige bouwmaterialen gebruiken, kunnen ze ook snel worden gebouwd en dat zou kunnen leiden tot minder flexibiliteit als het gaat om ontwerpwijzigingen. Sommige traditionele constructietechnieken vereisen ook het gebruik van materialen die een hoog gehalte aan giftige stoffen kunnen bevatten. Omdat de meeste traditionele huizen zijn gemaakt met traditionele materialen, kunnen ze een kortere levensduur hebben dan huizen die geavanceerde bouwmaterialen gebruiken.

LivingHome traditionele woningbouw

Van winddicht tot sleutel op de deur, wij bouwen jouw droomhuis op maat.

Steenhof 4
3300 Tienen
Tel: + 32 (0)16 84 88 82
info@livinghome.be